letsdothisthing

Varför vi ska ha en vegetarisk dag i våra skolor

Kategori: Allmänt

Tomatsoppa med bröd, ädelost och broccolipaj, crêpes med svampfyllning. Det här låter rätt gott, eller hur? Någonting ni skulle kunna äta i alla fall en gång i veckan? Det här är också rätter som är helt vegetariska.

Och vi är ju här för att prata om medborgarförslaget som vill att det ska serveras vegetarisk skollunch en gång i veckan i alla kommunens skolor. Jag heter Sanna Svanström och är här för att prata för det här förslaget i egenskap av dietist.

Många hör vegetarisk kost och tänker grönsaker och bleka magra vegetarianer utan energi. Det här är en omodern och framförallt osann bild av vad vegetarisk kost faktiskt är. Vegetarisk kost är kost som helt enkelt utesluter alla typer av kött, även fisk och fågel, men som kan innehålla mejeriprodukter och ägg.

Det finns många fördelar med att vi ska ge våra barn vegetarisk mat i skolan, och många kommuner har redan infört en köttfri dag i veckan. Det som är det mest omtalade skälet för är miljön; kött är inte bra ur miljösynpunkt och att servera vegetarisk mat en gång i veckan skulle vara ett stort steg i rätt riktning för kommunens miljöutveckling.  
Ett annat argument är att vegetarisk kost är nyttig och innehåller mycket grönt. Livsmedelsverket presenterade tidigare i höst en undersökning som visar att åtta av tio svenskar äter för lite frukt och grönt, och att detta gäller framförallt yngre. En vegetarisk kost skulle uppmuntra till ett större intag av olika grönsaker, linser, frukter och bönor. Det skulle också vidga barnens syn på mat och kanske förhoppningsvis föda ett intresse för att till viss del införa vegetarisk mat i sin egen kost när de blir äldre.
Vegetarisk mat är också någonting som är väldigt stort i till exempel Asien och vissa delar av Afrika. Genom att välja denna kulturella inriktning på den vegetariska lunchen så kan barnen lära sig om matkulturen i andra länder.

Det finns de som envist menar att nackdelarna med kost fri från kött är fler än nämnda fördelar. En av dessa nackdelar skulle vara att vegetarisk mat inte innehåller tillräckligt mycket energi, och att detta skulle göra att barnen och ungdomarna skulle bli trötta och inte klara av sitt skolarbete. Detta är sagt av personer som är okunniga och som har en förlegad bild av vegetarisk kost. Det stämmer visserligen att mat utan kött ofta innehåller mindre energi än blandkost, men med hjälp av något större portioner och kunnighet hos de som lagat maten är den skillnaden så liten att den inte går att mäta. Vi pratar dessutom om en lunch i veckan, inte om att barnen och ungdomarna ska byta livsstil helt och hållet!
Ett annat argument emot det här förslaget är att det skulle vara dyrt med vegetarisk mat. Detta stämmer inte heller. Visserligen kan substitut för kött, som quorn och sojaprodukter, vara relativt dyra, men grönsaker och annan vegetabilisk föda är däremot väldigt billig. Därför kan vi genom att kombinera dessa produkter ligga på en kostnad som inte överskrider den rådande. Ett sista argument skulle vara att det inte är okej att kommunen bestämmer vad barnen ska äta. Men det är ju precis vad kommunen gör varje dag! Med det argumentet kan vi också ifrågasätta till exempel att kommunen valt att skolornas caféer inte ska sälja godis och läsk.

Som ett slutgiltigt argument vill jag ta mig själv. Jag är vegetarian sedan fem år tillbaka och mår kanonbra. Jag tränar ofta och är aktiv precis som de allra flesta vegetarianer med mig. Om jag kan må såhär bra av att äta vegetarisk kost alla dagar i veckan är jag övertygad om att våra barn och ungdomar klarar av en lunch i veckan.

   

Kommentarer


Kommentera inlägget här: